Submenu

Provincie prijst Brabants bedrijf Lister Buildings als pionier in circulaire woningbouw

Tjitske Groenveld 17-02-2023 202 keer bekeken 0 reacties

Het bedrijf Lister Buildings uit ’s-Hertogenbosch ontwikkelt circulaire leefomgevingen op basis van houten draagconstructies. In hun fabriek in Weert maakt het bedrijf de circulaire modules waarmee zo’n duizend woningen geproduceerd kunnen worden voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Hiervoor heeft het bedrijf vandaag de Gouden Cirkel ontvangen, een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant voor pioniers in de circulaire economie.

 

 

Voor de bouw van hun gebouwen gebruikt Lister Buildings een draagconstructie van zogenaamde ‘glulam balken’ en kolommen en vloeren van ‘cross laminated timber’. Dit materiaal bestaat voor 99% uit hout uit duurzaam beheerde Europese naaldbossen. Daarmee vormt het een groot contrast met beton, dat in Nederland nog de standaard is. De productie van beton veroorzaakt veel CO-uitstoot. Biobased materiaal zoals hout legt CO2 juist langjarig vast in gebouwen waarmee de netto uitstoot negatief is.

Het gebruik van hout in plaats van beton levert daarbij ook nog voordelen in afwerking, minder bouwafval en snel bouwen op. Houtconstructies kunnen tegenwoordig, door nieuwe technieken, grote overspanningen bereiken en bieden veel mogelijkheden voor prefab-onderdelen en het vervoer daarvan naar bouwlocaties. Het is daarmee een duurzaam alternatief voor traditionelere technieken en nagenoeg volledig circulair.

 

Circulair bouwen het beste

De bedrijfsfilosofie van Lister Buildings is om als full-service ontwikkelaar de planvorming, het ontwerp, de productie en het beheer in één hand te houden. Zo geeft Viviane Regout, CEO van Lister Buildings aan: “Als je een woning niet alleen ontwerpt en bouwt, maar ook in eigendom houdt en beheert kom je automatisch tot de conclusie dat circulaire principes het beste zijn. Lister Buildings vindt het heel belangrijk om een positieve impact te hebben op mens en planeet; en dan is bouwen in hout een fantastische manier om daar een bijdrage aan te leveren. We willen gezonde, duurzame én fijne leefomgevingen maken.”

"Lister Buildings werkt uit overtuiging en met een team van zeer gedreven professionals aan circulaire woongebouwen," aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.  "Daarbij gaan ze de uitdaging aan om ook appartementencomplexen grotendeels van hout te bouwen. Daarbij zorgen ze ook voor gezonde gebouwen en ontwerpen ze er een groene woonomgeving bij. Lister Buildings laat zien dat circulaire bouw de fase van proefprojecten kan ontstijgen, als je er maar echt voor wilt gaan."
 

Gouden Cirkel
De provincie Noord-Brabant heeft als doel om in 2030 50% minder primaire grondstof te gebruiken. Daarom moedigen zij vaandeldragers aan om te onderzoeken wat mogelijk is op circulair gebied. Eén van deze aanmoedigingsvormen is De Gouden Cirkel.

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen