Submenu

Sluit je aan bij de energietransitie: word ook lekchecker!

Simone van Limpt 17-04-2023 203 keer bekeken 0 reacties

Wil jij net als Rinus op kierenjacht en je steentje bijdragen aan de energietransitie? Word dan ook lekchecker!

In Terheijden gaan wekelijks op initiatief van het Traais Energie Collectief (TEC) ‘lekcheckers’ op pad, waaronder Rinus Damen. Hij controleert huizen op kieren en naden en maakt inzichtelijk waar de kou vandaan komt. Via het advies van Rinus kunnen bewoners op een laagdrempelige manier de kieren dichten en zo energie besparen. Naast Terheijden, gaan ook andere Brabantse dorpen en steden aan de slag met lekchecks. Maar: daar zijn extra handjes voor nodig. Wil jij net als Rinus op kierenjacht en je steentje bijdragen aan de energietransitie? Word dan ook lekchecker!

 

Als lekchecker ga je op vrijwillige basis woningeigenaren en huurders in je eigen dorp helpen met het verduurzamen van hun huis. Dit doe je door samen met een collega-vrijwilliger naar kieren in huis te zoeken waar warme lucht ontsnapt. Daarna geef je bewoners tips hoe je dat kunt voorkomen. Als lekchecker heb je een rol die nieuw en uniek is in Nederland. Je wordt een onderdeel van een team, waarbij gezelligheid en mensen helpen met hun energietransitie bovenaan staat.

Wat wordt er van je verwacht?

Op basis van jouw beschikbaarheid ga je als lekchecker samen met een collega-vrijwilliger op kierenjacht. Met behulp van een blowerdoorapparaat en een infraroodcamera help je de bewoners te achterhalen waar alle kieren in de woning zitten die tocht veroorzaken en geef je advies hoe deze kieren het best gedicht kunnen worden. Hierbij help je huiseigenaren en huurders om hun energielasten te verlagen en het comfort te verhogen.

Geen technische kennis? Geen zorgen!

Je wordt intern door collega-vrijwilligers opgeleid tot lekchecker. Je hoeft dus geen techneut te zijn, wil je als lekchecker aan de slag gaan. Affiniteit met duurzaamheid of woningen is handig, maar ook geen vereiste.

Wil jij aan de slag als lekchecker?

Heb je interesse om lekchecker te worden of wil je meer informatie? Neem dan contact op met jouw lokale energieloket of stuur een mail naar teamduurzaamheid@brabant.nl

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen