“Aan de energietransitie werk je niet alleen, maar samen”, zo duidt Saskia Tromp, projectleider bij de Provincie Noord-Brabant, het belang dat de provincie aan zo’n gemeenschap hecht. “Wij vinden het niet alleen heel fijn om al die partijen bijeen te krijgen, maar ook om te weten wat ze doen en voor anderen kunnen betekenen.”
‘Ze’ zijn in dit geval niet alleen beleidsmedewerkers en communicatieadviseurs van de provincie en gemeenten. Het gaat tevens om betrokkenen bij energiebedrijven of -coöperaties, om elektriciens of onderzoekers in het hoger onderwijs die zich richten op energie.
Eén platform voor energieprofessionals
De provincie vond het belangrijk dat er één platform zou komen waar alle energieprofessionals binnen Brabant elkaar konden ontmoeten en informatie konden delen. “Dat gebeurde al wel, maar via allerlei kanalen”, weet Tromp. In 2019 zag energiewerkplaatsbrabant.nl daarom het levenslicht. Om de professionals bij elkaar te brengen, verzorgt de provincie daarnaast ook evenementen als het Energiefestival (dit jaar op 28 november).
De laatste jaren lagen de activiteiten rond de website echter enige tijd stil. Als voornaamste reden noemt de projectleider het vertrek van betrokken personen. “Er was nog wel een aantal mensen binnen en buiten de provincie vrij actief mee bezig, maar we misten bijvoorbeeld een community-manager; iemand die continu de bal aan het rollen houdt en mensen enthousiasmeert.”
‘Homepage is aantrekkelijker’
Die community manager is er nu in de persoon van Sam Arts. Sinds september is zij, samen met Mett (ontwikkelaar van participatieplatforms), druk bezig om de website een upgrade te geven. De verwachting is dat voor de zomer het eindresultaat is te zien.
De homepage is al ‘in de lucht’ en volgens Arts aantrekkelijker geworden. Deze maakt de bezoekers direct duidelijk wat er voor ze te halen is of te brengen valt. “Ik ben ook flink bezig met de navigatie. Eerst moesten mensen veel zoeken en raakten ze nogal eens de weg kwijt. Straks is meteen duidelijk wat je waar kunt vinden. Ook de zoekmodule is gebruiksvriendelijker geworden.”
Heel belangrijk wordt het vernieuwde ‘Kennisplein’. Het draait immers om de vorming van een community. Bezoekers kunnen er straks veel sneller de gezochte informatie vinden. Het door Mett aangebrachte filter zorgt ervoor dat ze met één klik te zien krijgen wat ze zoeken. “Ik maak ook video's met uitleg over hoe je iets plaatst op het Kennisplein”, aldus de enthousiaste community-manager.
‘Meer leven op het platform’
Met de doorontwikkeling van energiewerkplaatsbrabant.nl denkt projectleider Tromp dat bezoekers gemakkelijker hun weg kunnen vinden en bijdrages plaatsen. Toen zij begon trof ze een website aan met een stortvloed aan informatie die niet altijd even makkelijk te plaatsen was en bovendien deels was verouderd.
“Nu verwachten we dat er veel meer leven komt op het platform en dat mensen dit ook goed gaan gebruiken. Het moet eigenlijk een soort van intranet zijn; iets waarmee je je werkdag opstart om even te bekijken wat de laatste ontwikkelingen zijn.”
Volgens community-manager Arts is het doel niet alleen om de energietransitie makkelijker te maken voor de Brabanders die daar nu aan werken: “We geven ze ook mee dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn al zo veel goede voorbeelden en mensen met veel kennis. We willen hiermee bereiken dat zij elkaar sneller vinden en ook de antwoorden krijgen op vragen die ze hebben.”
Gebruikers helpen mee
Ook gebruikers hebben meegewerkt aan de upgrade van de website. Naast een gebruikersonderzoek zijn mensen geïnterviewd van wie bekend was dat ze veel op de energiewerkplaats te vinden zijn. Onder hen Stefan Walta, adviseur bij energieadviesbureau SAM in Vessem. Hij ontdekte het platform zo’n anderhalf jaar geleden, als een plek met interessante informatie voor zijn bureau én klanten.
“Het heeft de potentie om de juiste mensen met elkaar in contact te brengen en om informatie te delen”, zegt Walta. “Maar ik moet wel zeggen dat het niet altijd even transparant was. Je kunt weliswaar alle professionals, bedrijven en organisaties bekijken die erop staan. Maar wat ik vervolgens miste, waren relevante gegevens hoe je daarmee een community kunt vormen.”
‘Actuele problemen oplossen’
De energieadviseur denkt dat je zo’n gemeenschap vooral wilt vormen om actuele problemen rond de energietransitie met elkaar op te lossen. Als voorbeeld noemt hij netcongestie, het stroomnet dat steeds voller raakt. Duidelijk is dat het lang gaat duren om het energienetwerk fijnmaziger te krijgen.
“De vraag is dan wat je ondertussen als bedrijf kunt doen. Wat je nu steeds meer ziet is dat bedrijven een energiehub vormen, door het onderling uitwisselen van (opgewekte) elektriciteit en warmte. Dus er zijn mogelijkheden en ik denk dat er echt wel behoefte is om daarover kennis uit te wisselen.”
Walta doet de suggestie om energiewerkplaatsbrabant.nl een koppeling te laten maken met het landelijk Platform Verduurzaming Industrie. Ook dat houdt zich veel met kennis en thema's bezig. “Op die manier vertaal je de nationale aanpak naar een regionale.”
‘Actiever én interactiever’
Hij verwacht met de vernieuwde website makkelijker zijn weg door de energietransitie te kunnen vinden. “Als je het meer toespitst op actuele onderwerpen en ook met beeldmateriaal gaat werken, denk ik dat je een veel actiever én interactiever platform krijgt. Eentje die ik zeker zou aanbevelen.”
Community manager Sam Arts kondigt aan meer te willen gaan doen met forums, discussiepanels, stemmen op polls en het stellen van vragen. “Maar dat komt wat later. Eerst willen we de basis op orde hebben.” Inmiddels heeft ze al de eerste leuke reacties ontvangen op de veranderingen. “Van mensen die het superfijn vinden dat we ermee bezig zijn en dat het er al goed uitziet.”
Energiewerkplaats Brabant is een open platform en telt inmiddels 1310 gebruikers. Het heeft ook een besloten LinkedIn-groep. Belangstellenden kunnen gratis lid worden maar dat is niet verplicht, tenzij ze in een werkgroep plaatsnemen of er een willen starten. Bezoek voor meer informatie www.energiewerkplaatsbrabant.nl