Bomvol praktijkvoorbeelden: 1e hulp bij overheidsparticipatie

Dian Kroes 02-07-2021
434 keer bekeken

Dit document is voor gemeenteambtenaren die bezig zijn met overheidsparticipatie. Het is gemaakt op basis van gesprekken met een groep participatieambtenaren die proberen de samenleving centraal te stellen. Gesprekken over: doen, doel, gemeenteraad, geld en organisatieverandering.

Heb je dit stuk geopend in de hoop op een stappenplan om overheidsparticipatie snel in te kunnen voeren in jouw gemeente? Dan moeten wij je teleurstellen: zo’n stuk is dit niet.  Sterker nog: zo’n stuk bestaat niet!

Want je kunt overheidsparticipatie niet vooraf ‘uitlijnen’ in een passende blauwdruk. Dat is  een kernconclusie vanuit het netwerk Overheidsparticipatie, waarin ruim 100 ambtenaren vragen en ervaringen delen over de praktijk van overheidsparticipatie. Bij overheidsparticipatie (zie kader) staat het initiatief van inwoners centraal en faciliteert de gemeente dat indien nodig. Het gaat dus om slim inspelen op lokale situaties, die elke keer weer anders zijn. Daarom vraagt overheidsparticipatie vooral om een flexibele houding en open manier van werken van overheidsmensen. Dat is gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk is dat best lastig. Om daarbij te helpen, is dit stuk gemaakt.

We behandelen vijf thema’s

Door bij elk thema ideeën en tips te presenteren, maar vooral ook een aantal concrete manieren om er zelf mee te beginnen. Bij elk thema staat een korte zelfanalyse waarmee je bij jezelf kunt nagaan hoe jij ermee omgaat: vragen die je aan jezelf en anderen kunt stellen om verder te komen. Overheidsparticipatie is nog een zoektocht, dus we
bieden in dit stuk wel helpende vragen, maar geen ultieme antwoorden

Overheidsparticipatie past in een logische ontwikkeling

Siinds de jaren ’70 mochten mensen via inspraak hun mening geven over vrijwel afgeronde overheidsplannen. Vanaf de jaren ’90 mochten mensen via burgerparticipatie meewerken aan overheidsplannen. En nu gaat het niet meer om burgers die reageren op de overheid, maar worden de rollen omgedraaid: steeds vaker zijn het niet meer de burgers die mogen meepraten met de overheidsplannen, maar wordt de overheid gevraagd zich aan te
passen aan de wensen en initiatieven van burgers. Vooral op gemeentelijk niveau speelt
dit steeds vaker.

Download het document 

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen