Tips en subsidiepotjes om je woning te verduurzamen

Max Boesten 09-12-2021
405 keer bekeken 0 reacties

De overstap van aardgas naar een duurzame warmtebron brengt verschillende mogelijkheden met zich mee. Eén van de opties is een individuele oplossing. In dit document vindt u een overzicht van stappen die u nu al kunt nemen én informatie over subsidies wanneer u grotere maatregelen wilt nemen. 

Eén van de opties is een individuele oplossing waarbij op woningniveau de warmtevoorziening georganiseerd wordt. Het kan dan gaan om een lucht- of bodemwarmtepomp, zonnecollectoren of een pvt-systeem, of misschien wel infrarood panelen. 

Maar vóórdat een nieuwe techniek gekozen wordt, is er ook al veel te winnen in een woning: energie besparen! 

Gratis tips om energie te besparen voor je woning

Energie besparen kan al met hele kleine simpele maatregelen. We geven hier een overzicht van tips waar je nu al mee aan de slag kunt: deze maatregelen zorgen voor een lagere energierekening én voor meer wooncomfort!  

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het plaatsen van radiatorfolie: Hiermee houd je de warmte van radiatoren beter in huis 

  • Ga op kierenjacht! Naden en kieren zorgen voor lekken waardoor een groot deel van de warmte uit uw woning naar buiten lekt.  

  • Het plaatsen van radiatorventilatoren (“booster”ventilatoren). Met kleine ventilatoren onder de radiator, kan deze radiator meer warmte afgeven. 

Zit je te denken aan een warmtepomp?

Vóórdat je de overstap maakt naar bijvoorbeeld warmtepomp, kun je ook decv-ketel al instellen op een lagere temperatuur: zo ervaar je wat de juiste temperatuur voor jouw woning is, om deze warm te krijgen. Een warmtepomp werkt het best bij een afgiftetemperatuur van 50 graden of lager. Hier lees je meer over de 50-graden test.  

Energiebesparende maatregelen: isoleren 

  • Benut natuurlijke momenten zoals een verbouwing of verhuizing

  • Het Rijk heeft een standaard voor isolatiewoningen voorgesteld waarin isolatiewaardes staan die je na zou kunnen streven of minimaal zou moeten hanteren om je woning geschikt te maken voor een warmtepomp die je woning op lage temperatuur kan verwarmen. 

  • Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor isolatiemaatregelen: 

Frisse lucht naar binnen, weinige warmte lucht naar buiten

Als je woning geschikt is voor het verwarmen op lage temperatuur, zijn er allerlei technieken beschikbaar waarmee je de woning comfortabel kunt verwarmen. Bij de overstap naar een nieuwe techniek is het belangrijk om goed te ventileren. Er moet voldoende frisse lucht binnenkomen, maar niet onnodig veel warme lucht naar buiten lekken: goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat én voor het tegengaan van onnodige warmteverliezen. 

Hier nog een paar energiebesparende technieken voor je kiezen

Wanneer je woning nog niet helemaal klaar is voor een lage temperatuur oplossing, maar je wilt op korte termijn al wel een verduurzamingsslag maken: denk dan aan een hybride warmtepomp! Vaak kun je vrijblijvend een offerte opvragen bij de lokale installateur. Dan heb je een inschatting van de mogelijkheden en de kosten. 

  • Naast de hybride warmtepomp zijn er meerdere technieken beschikbaar als alternatief voor de cv-ketel:  

  • Luchtwarmtepomp 

  • Bodemwarmtepomp 

  • Zeker bij een oplossing die extra elektriciteit vraagt, is het aantrekkelijk om deze oplossing te combineren met zonnepanelen. Tot en met 2023 krijg je nog een volledige vergoeding voor de elektriciteit die je teruglevert aan het net. Daarna wordt deze mogelijkheid langzaam afgebouwd. Maar let op! Je blijft altijd een vergoeding ontvangen voor de elektriciteit die u teruglevert. Milieu Centraal legt uit hoe dit zit. 

  • Mocht je cv-ketel het onverhoopt begeven en heb je nog geen keuze gemaakt voor een duurzaam alternatief (of de levertijd van de warmtepomp valt tegen), dan kan je altijd nog een cv-ketel huren 

Zelf je verduurzaming financiëren

Naast de hierboven genoemde subsidies voor isolatie- en installatiemaatregelen, zijn er meer mogelijkheden om verduurzaming te financieren. Zo kun je een hypothecaire lening of een krediet ontvangen. Vereniging Eigen Huis geeft op haar website inzicht in deze mogelijkheden.  Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld om gebruik te maken van het Nationale Warmtefonds.  Gemeenten kunnen ook geld ontvangen voor energiebesparende maatregelen, via de RREW regeling. 

Websites over individuele aanpak, subsidies, technieken en gerelateerde onderwerpen: 

Afbeeldingen

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen