De provincie nodigt de betrokken organisaties tweemaal uit voor een dialoog, eerst op ambtelijk niveau en later op bestuurlijk niveau. In dit artikel nemen we je mee in de bestuurlijke warmtedialogen.
Terwijl de ambtelijke warmtedialogen zich richten op de huidige situatie, uitdagingen en kansen, richten de bestuurlijke warmtedialogen zich vooral op het bepalen van de gewenste toekomst en het verkennen van de uitdagingen en kansen om deze te bereiken.
De bestuurlijke gesprekken met wethouders van gemeenten volgen een vaste agenda waarin verschillende onderwerpen aan bod komen:
Ambtelijke voorbereiding
Hier bespreken de betrokkenen de bevindingen en inzichten uit de ambtelijke voorbereidingen, inclusief de vastgestelde uitdagingen en knelpunten.
Visie 2030 – 2050
In dit onderdeel verkennen de gesprekspartners de gemeentelijke visie op de warmtetransitie voor de periode 2030-2050, en stellen daarbij langetermijndoelstellingen en strategische prioriteiten vast.
Warmtebedrijf
Discussie over diverse aspecten met betrekking tot een publiek warmtebedrijf, zoals het type projecten (kleiner en/of groter dan 1500 aansluitingen), ontwikkeling en/of beheer van projecten, sturing (prioritering van projecten, tarifering, verdeling broncapaciteit, etc.), en het schaalniveau (Rijk, provincie, regio, gemeente).
Uitdagingen en Knelpunten
Identificatie en bespreking van de belangrijkste uitdagingen en knelpunten in de warmtetransitie.
Behoefte Gemeente
Inventarisatie van de behoeften en prioriteiten van individuele gemeenten met betrekking tot de warmtetransitie.
Bestuurlijke Aandachtspunten
Benoeming van specifieke aandachtspunten en beleidskaders die door bestuurders worden vastgesteld als leidraad voor verdere acties en besluitvorming.
Naast de gesprekken met gemeenten vonden er ook overleggen plaats met diverse organisaties buiten het lokale bestuur. Deze dialogen hadden een gevarieerde agenda, waarbij ook de bevindingen en inzichten uit het voorbereidende gesprek werden behandeld, gevolgd door een bespreking van de visie voor de periode 2030-2050.
Conclusie
De bestuurlijke warmtedialogen geven een waardevolle kans om een volledig inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee Brabant wordt geconfronteerd in de warmtetransitie. Op basis hiervan kan de provincie vervolgens strategieën bepalen om het meest effectief bij te dragen aan het aanpakken van deze uitdagingen.