Tien panden verduurzamen in gemeente Land van Cuijk, en dit is pas het begin

Noah Schotman 27-10-2022 576 keer bekeken 0 reacties

Gemeente Land van Cuijk doet met tien panden mee aan het Ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Van buurthuis tot sportzaal, deze panden zullen worden voorzien van een op maat gemaakt advies, waarmee de gemeente stappen kan zetten richting de verduurzaming van deze panden.

Update mei 2023: Inmiddels is het ontzorgingstraject voor de eerste tien deelnemende panden afgerond. Zij zijn erg tevreden met de oplevering en kunnen nu aan de slag met de uitvoering van duurzame maatregelen!

Gemeente Land van Cuijk is een gefuseerde gemeente per 1 januari 2022. Ze hebben veel maatschappelijk vastgoed en komen in aanmerking voor het Ontzorgingsprogramma. Voor de eerste tien deelnemende panden is een intentieverklaring getekend, dus de eerste fase van het traject zit erop. In deze fase zijn, in afstemming met de gemeente door een van de coaches, de mogelijkheden besproken en de specifieke panden geselecteerd. Dit met maximale verduurzaming als doel, mits financieel en technisch haalbaar. Coach Martin van Slim Opgewekt heeft dan ook zijn werk gedaan, waardoor er overgegaan kan worden naar de volgende fase: de facilitator-fase.

Coach Martin heeft samen met de gemeente vastgesteld dat er nog onvoldoende inzicht was in de te nemen duurzame maatregelen. Facilitator Koen van De Groene Grachten heeft dan ook als eerste taak om deze in kaart te gaan brengen. In gemeente Land van Cuijk wordt dit binnenkort gedaan door energiescans uit te voeren voor de geselecteerde 10 panden. Hierdoor krijgt de eigenaar inzicht in waar ze staan en wat de volgende stappen kunnen worden. Deze adviezen wil de gemeente gebruiken als pilot voor het verduurzamen van alle panden in hun gemeente. Het Ontzorgingsprogramma fungeert als werkwijze die voor de andere panden als voorbeeld kan dienen.

We hopen dat gemeente Land van Cuijk andere gemeenten en pandeigenaren kan inspireren om zich ook aan te melden bij het Ontzorgingsloket. De verduurzaming van maatschappelijk vastgoed is een grote stap richting het verduurzamen van alle panden in Nederland.

Ook meedoen? Aanmelden kan hier.  

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen