Hitte van kunstgrasveld gebruiken voor verwarmen van huizen

Bas Wijnia 09-08-2023
68 keer bekeken 0 reacties

Een primeur in Eindhoven: daar draait op dit moment een pilot met het allereerste duurzame sportveld van Nederland. Het project moet gaan uitwijzen of de hitte van een kunstgrasveld kan worden gebruikt om woningen in de nabijgelegen wijk te verwarmen.

Bijkomend voordeel: door het onttrekken van de warmte wordt het aangenamer om te sporten als de zon volop schijnt. De provincie Noord-Brabant heeft met het SP3-programma bijgedragen aan dit innovatieve project.

Op woensdag 5 juli openden wethouders Rik Thijs en Maes van Lanschot in Eindhoven het nieuwe collectorveld op sportpark Strijp. Niet alleen de leden van korfbalvereniging Rust Roest zullen benieuwd zijn naar de ontwikkelingen van de pilot, veel sportverenigingen in de provincie Noord-Brabant en ook in de rest van Nederland zullen met bovengemiddelde interesse kijken naar de resultaten. Dit systeem ligt nu namelijk onder een korfbalveld, maar kan onder vrijwel elk kunstgrasveld aangelegd worden. En die zijn er nogal wat in ons land.

Het innovatieve systeem werkt als volgt: direct onder de toplaag van het veld liggen warmtecollectoren: speciale tegels met buizen erin. Door deze buizen stroomt een vloeistof, die door de zon op het veld wordt verwarmd. De vloeistof wordt diep in de bodem opgeslagen om de warmte te behouden en kan later gebruikt worden voor de verwarming van huizen. Tegelijkertijd wordt op deze manier de warmte aan het sportveld onttrokken, waardoor het kunstgras een aangenamere temperatuur krijgt om op te sporten.

Buizensysteem in de grond

Buizensysteem langs het kunstgrasveld

Op dit moment is de aansluiting naar de huizen nog niet gerealiseerd. Met de pilot wordt eerst gekeken of de warmte die wordt opgeslagen daadwerkelijk voldoende is om huizen in de aangrenzende wijk te verwarmen. Het doel is om er zo’n 180 woningen mee van warmte te voorzien. Blijkt dat inderdaad haalbaar te zijn, dan kan het veld worden aangesloten op de gemeentelijke warmte koude-opslag (WKO). En dan kunnen de nabijgelegen woningen in de winter genieten van de zomerse sportveldwarmte.

Als de pilot positief uitpakt, dan wil de gemeente Eindhoven het systeem op meerdere plekken gaan toepassen. Veel sportparken liggen vlakbij woonwijken, en deze innovatie zou daarmee kunnen bijdragen aan het duurzame doel om woningen aardgasvrij te maken. In de winter van 2023 wordt een besluit genomen over het succes van de pilot en het eventuele vervolg.

Meer weten over het collectorveld? Kijk hier voor meer informatie.

Afbeeldingen

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen