De afgelopen maanden is in 30 regio’s in heel Nederland hard gewerkt aan het opstellen van Regionale Energiestrategieën. Ook in Noordoost Brabant (NOB) is een RES 1.0 opgesteld, waarin is omschreven hoe de regio Noordoost-Brabant tot 2030 aan de slag gaat met besparing van energie en de opwek van grootschalige duurzame energie, voor zowel elektriciteit als warmte.
De RES 1.0 en alle bijbehorende stukken zijn hier te vinden.
Samenwerking in de regio
De RES 1.0 is het resultaat van samenwerking tussen de gemeenten in de regio, de provincie Noord-Brabant, Waterschappen Aa en Maas en De Dommel en netbeheerder Enexis. Bestuurders van deze organisaties vormen samen de Stuurgroep RES NOB. Bij het opstellen van de RES 1.0 zijn zij gevraagd en ongevraagd geadviseerd door een klankbordgroep die is samengesteld uit verschillende maatschappelijke organisaties.
Verdere uitwerking van de concept-RES
De RES 1.0 is een verdere uitwerking van de concept-RES die in 2020 door dezelfde partijen is vastgesteld. Hierin is de omvang van de opgave in Noordoost Brabant beschreven, en zijn alle gemeenten in de regio een resultaatverplichting aangegaan voor hun deel van die opgave. In de RES 1.0 maken we afspraken over hoe we in de regio samenwerken aan de invulling van deze opgave. Daarnaast geeft de RES 1.0 een overzicht van waar de nu regio staat in de energietransitie, en waar gemeenten zoeken om hun opgave te gaan realiseren. Iedere twee jaar wordt de RES bijgesteld aan de hand van nieuwe inzichten en ontwikkelingen rond warmtebronnen, technieken en locatiekeuzes voor duurzame energie-opwek.
Ten opzichte van de concept-RES zijn de doelen en leidende principes in de RES 1.0 niet veranderd. Wel zijn de volgende punten toegevoegd en verder uitgewerkt:
- Zoekgebieden voor zon- en wind;
- Handreiking voor gemeenten die helpt om beleid te maken voor het streven naar 50 procent lokaal eigendom;
- Handreiking voor gemeenten die helpt bij het bepalen van zoekgebieden;
- Afspraken die ervoor zorgen dat de regionale effecten van lokale keuzes inzichtelijk worden;
- Effecten van de regionale energietransitie op de energie-infrastructuur, inclusief mogelijke oplossingsrichtingen;
Volksvertegenwoordigers aan zet
De RES 1.0 NOB is op dit moment openbaar. De komende maanden ligt de RES 1.0 voor ter bespreking en besluitvorming bij alle gemeenteraden in de regio, provincie en de Algemene Besturen van de waterschappen. Daarna zal de RES 1.0 uiterlijk 1 juli 2021 worden aangeboden aan het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie.