Om aan de Energiebesparingsplicht te voldoen moeten bedrijven en instellingen alle duurzame maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitvoeren. Samen met de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) helpt de gemeente Oss bedrijven om aan de Energiebesparingsplicht te doen door middel van ‘adviserend toezicht'. De gemeente helpt bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen. Dat werkt beter dan het uitdelen van sancties.
Het Rijk wil dat bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas gebruiken alle maatregelen doorvoeren die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Duurzaam Oss sprak met Dennis van der Linden van de afdeling Handhaving, toezicht en vergunningen van gemeente Oss en Ruud Megens van de Omgevingsdienst Brabant Noord. Ook spraken ze twee ondernemers die met behulp van adviserend toezicht aan de slag zijn gegaan met de Energiebesparingsplicht.
Gemeente Oss richt zich specifiek op bedrijven en instellingen met weinig milieurisico, zoals scholen en sportaccommodaties. ‘Deze organisaties zijn wellicht minder met energiebesparing bezig, maar ook zij gebruiken energie en kunnen dus ook besparen’, zegt Dennis.
Hoe gaat zo’n traject dan in zijn werk? Ruud: ‘Aan de hand van bijvoorbeeld energiegegevens stellen we een lijst van bedrijven op. Bij die bedrijven gaan we langs en bespreken we wat de regels zijn en hoe zij kunnen veranderen om daaraan te voldoen. Daarbij geven we praktische tips en lopen we een rondje door het bedrijf.’
Bedrijven zijn enthousiast over deze methode. Paul Retera van Heurkens & van Veluw, gespecialiseerd in RVS maatwerk, vindt het ‘top dat de gemeente hier proactief mee bezig is.’ Wetgeving blijkt niet altijd duidelijk te zijn dus is alle hulp welkom: ‘Ze wijzen ons op de wetgeving en helpen ons een stap in de goede richting.’ Het blijkt dat sommige maatregelen heel makkelijk te nemen zijn: ‘We hebben samen een rondje gelopen, en daaruit bleek dat ruimt 90 procent al in orde was. De enige punten waren het gebruik van ledverlichting en het isoleren van alle buizen. Dat laatste was zo gepiept: een bezoekje aan de bouwmarkt en de volgende dag was het probleem opgelost,’ vertelt Paul.
Ook Hans Looman van Looman Salades is blij met het advies: ‘Er zijn tegenwoordig veel regels waar je aan moet voldoen. Het is fijn dat de gemeente ons helpt om in die wirwar duidelijk te krijgen wat we aan kunnen passen. Daarnaast zijn de aanpassingen door het bezoek in een stroomversnelling gekomen: we hebben al flink wat verbeteringen doorgevoerd.’
Het ultieme doel van het adviserend toezichthouden is voor Dennis van gemeente Oss duidelijk: ‘Alle bedrijven moeten uiteindelijk al die maatregelen doorvoeren die ze binnen vijf jaar terug kunnen verdienen. Zo voldoen ze aan de Energiebesparingsplicht. En door dat op deze manier aan te pakken, hopen we dat bedrijven waar we nog niet zijn geweest, er ook over na gaan denken. Als zij uit zichzelf maatregelen gaan nemen, hebben we heel wat bereikt.’
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Duurzaam Oss. Meer informatie over het adviserend toezichthouden vindt u hier en hier.
(foto: René Nelissen)