Houd de vaart erin!
Burgemeester Moorman
De RES 1.0 is inmiddels vastgesteld door de gemeenteraden. Hoe heeft u het proces rondom die vaststelling ervaren?
Dat was niet gemakkelijk. We hebben een behoorlijke stevige regio met, nu nog, 16 gemeenten, twee waterschappen, de provincie en Enexis. Waarbij de gemeenten en de besturen van de waterschappen de RES moesten vaststellen. Dat vraagt om een hele goede voorbereiding. Wethouders en ook de gemeenteraden moeten geïnformeerd een besluit kunnen nemen. Waarbij het heel belangrijk is dat de raden ook snappen wat ze vaststellen, we moeten dus veel informeren.
Uiteindelijk ben ik er super trots op dat het is gelukt. Wel met hier en daar wat moties. Dat bedoel ik niet negatief, integendeel. Voor mij spreekt dat juist van een hele grote betrokkenheid vanuit de raden. Maar de RES 1.0 ligt er. Daar kun je alleen maar super blij mee zijn.
En als u dan nu kijkt naar de afgelopen drie maanden, sinds de vaststelling van de RES 1.0. Welke acties zijn er dan al ondernomen?
We zijn doorgegaan op de reeds ingeslagen weg. In de individuele gemeenten komen discussies op gang over bijvoorbeeld concrete zoekgebieden, het vaststellen van de warmtevisies en het aan de slag gaan met de wijken die daarvoor zijn uitgekozen. Én we zijn natuurlijk de voorbereidingen aan het treffen voor de RES 2.0.
Maar concreet: het akkoord voor de Duurzame Polder is vastgesteld. Dat is de samenwerking tussen gemeente Oss en Den Bosch die samen met de provincie en het rijk dit project gaan realiseren. Een ander voorbeeld vinden we in Land van Cuijk. Ook daar zijn een aantal projecten van start gegaan. We zijn de reeds ingeslagen weg nu dus vooral aan het concretiseren.
Waar bent u zelf het meest trots op als u kijkt naar wat er de afgelopen drie maanden is gebeurd?
Niet minder belangrijk, maar dat is een interne ontwikkeling. Wij hadden te maken met een bestuursadviseur die vertrok, een aanbesteding voor een nieuwe projectleider en de bestuursondersteuner die een andere baan vond. Het hele ondersteuningsteam moest dus eigenlijk vervangen worden. Ik ben er echt heel erg trots op dat dat is gelukt. En dat gaat niet over een windturbine of een zonneveld, maar voor mijn functioneren en voor het functioneren van de stuurgroep is goede ondersteuning noodzakelijk. Ik ben blij dat dat dat gelukt is.
Daarnaast zijn we de relaties met maatschappelijke organisaties aan het verstevigen. Dat vind ik ook mooi. Want: dit is geen overheidsfeestje. We moeten het echt met elkaar doen.
Welke maatschappelijke organisaties zijn dat dan?
Dat zijn met name de leden van de klankbordgroep. Dan kun je denken aan de ZLTO, de Brabantse Milieufederatie, Staatsbosbeheer maar ook aan VNO-NCW Brabant-Zeeland, de Rabobank en Jong RES . En ook de Energiecoöperaties en de woningcorporaties. Het is geweldig belangrijk dat deze meedoen, want we hebben een enorme opgave in de verduurzaming van de huizen in Noordoost Brabant. Deze partijen willen ook graag meewerken en we stoppen dan ook veel energie in het versterken van die samenwerking.
En hoe nu verder? Wat kunnen we het komende half jaar verwachten van de RES?
We gaan gewoon door. Maar, we zitten op dit moment in een spannende tijd, want op woensdag 24 november hadden zeven van de zestien gemeenten binnen onze regio verkiezingen. Je kunt verwachten dat we knetterhard doorwerken aan de plannen die we hebben. Tegelijkertijd moeten we ook een goede overdracht maken voor de nieuwe bestuurders die na de verkiezingen verder gaan met deze opgave. En dan zijn er in maart opnieuw gemeenteraadsverkiezingen.
Daarnaast hebben we te maken met het vraagstuk rondom de capaciteit van de netwerkinfrastructuur. Dat is op dit moment echt topprioriteit. Iedereen in onze RES-regio kan verwachten dat we ontzettend ons best doen om dat probleem op te lossen. Want het frustreert wanneer je projecten realiseert, maar deze vervolgens niet kunt aansluiten op het net.
Als u iedereen die aan de RES werkt één ding zou mogen meegeven, wat zou dat dan zijn?
Overduidelijk: houd de vaart erin. Door de verkiezingen en problemen rondom de netwerkinfrastructuur kunnen mensen denken dat het allemaal nog op zich laat wachten. Maar ik wil iedereen echt oproepen om de vaart erin te houden. In ieder geval ten aanzien van besparing en warmte, maar ook ten aanzien van duurzame opwek. Want als wij onze doelstellingen willen halen, en dat willen we, dan moeten de projecten in 2025 vergund zijn. We kunnen ons dus niet permitteren om even achterover te leunen.