De Klankbordgroep van de RES Noordoost Brabant bestaat uit: Platform Coöperatief Duurzaam, BrabantWonen, Brabantse Milieufederatie (BMF) en Staatsbosbeheer, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN), VNO-NCW Brabant-Zeeland, Jong RES en Rabobank Hart van de Meierij. Vanuit iedere organisatie praat een expert mee als belangenbehartiger. De Klankbordgroep volgt het proces en de besluitvorming rondom de RES en geeft waar nodig is haar mening. Benieuwd naar de klankbordgroep? Wij vroegen hen hoe zij een stempel willen drukken op de RES Noordoost Brabant.
Platform Coöperatief Duurzaam
.png)
Platform Coöperatief Duurzaam brengt lokale initiatieven van duurzame opwek en energiebesparing bijeen in het proces van energietransitie.
“Het behalen van de doelstellingen in de RES 2.0 staat of valt met betrokkenheid bij en begrip voor ingrijpende maatregelen in de omgeving. Het Platform Coöperatief Duurzaam brengt energie-initiatieven in de regio bijeen en ondersteunt hen met kennis en netwerk. Alleen met een actieve betrokkenheid van de omgeving in een brede energiegemeenschap heeft de energietransitie kans van slagen. Wij pleiten ervoor om vanuit de RES 2.0 de professionalisering van lokale energie-initiatieven te ondersteunen en hun positie in grootschalige duurzame opwek te borgen.”
BrabantWonen.png)
BrabantWonen verhuurt in totaal circa 20.000 woningen in ’s-Hertogenbosch, Oss, St-Michelgestel, Bernheze en Meierijstad.
“Woningcorporaties zijn in buurten en wijken belangrijke aanjagers van de energietransitie. Met name vanwege renovatieplannen waar woningen worden verbeterd en verduurzaamd op gebied van energie. BrabantWonen vindt het belangrijk om in de Klankbordgroep lange termijninvesteringen goed af te stemmen op de (toekomstige) aanwezigheid van duurzame opwek en bijvoorbeeld aanwezigheid van warmtenetten. Dit kan door heldere keuzes te maken in de RES 2.0.”
Op de foto is een duurzame renovatie van een sociale huurwoning te zien.
Brabantse Milieufederatie (BMF) en Staatsbosbeheer
.png)
De Stichting Brabantse Milieufederatie (BMF) werkt aan een duurzame toekomst van Brabant samen met bewoners. En Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; in totaal 273.000 hectare natuur.
“De Brabantse Milieufederatie (BMF) is voorstander van een versnelde energietransitie. Om te kunnen spreken van een echt groene en duurzame RES 2.0 vindt de BMF het belangrijk om natuur- en milieubelangen volwaardig mee te nemen. De BMF zet zich dan ook in voor een inclusieve strategie, waarin de ambitieuze klimaatdoelstellingen worden gehaald én natuur- en landschapswaarden worden beschermd, doordat energieprojecten een meerwaarde bieden aan Brabantse natuur en landschap.”
Staatsbosbeheer is agendalid van de Klankbordgroep en laat zich vertegenwoordigen door de Brabantse Milieufederatie.
Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO)
ZLTO is een organisatie voor boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. De organisatie zet in op belangenbehartiging van ruim 13.000 bij haar aangesloten ondernemers en voormalig ondernemers in de sector.
“Ook in de RES 2.0 willen boeren en tuinders uit Noordoost Brabant een bijdrage leveren aan het slagen van de energietransitie. Dit wil de ZLTO laten zien door bijvoorbeeld pilots van (verrijdbare) zonnepanelen te combineren met teelten. Of met een groengasproject. Waarbij de ZLTO de koppelkansen door veehouderij en glastuinbouw als voorbeeld wil neerzetten. Dus door bijvoorbeeld methaan en ammoniakreductie te koppelen aan de productie van groen gas en schone CO2 voor de glastuinbouw of anderen.
Dit is het succesvolst als de invulling van de RES-zoekgebieden hand-in-hand gaat met het versterken van een goede landbouwstructuur. De netwerkbeschikbaarheid zou geen belemmering moeten zijn voor de aanleg van nieuwe energie-opweklocaties of nieuwe bedrijvigheid. Boeren en tuinders kunnen hierin vaak bijdragen aan een (tijdelijke) oplossing. Boeren hebben dus een oplossing, ook voor de energietransitie in Noordoost Brabant. De ZLTO roept op om hen te betrekken en het agrarisch innovatieve ondernemerschap te benutten.”
Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN)
.png)
De Omgevingsdienst Brabant Noord is een gemeenschappelijke regeling van 15 gemeenten en de provincie Noord-Brabant. Ze werkt met 300 collega’s aan vergunningverlening, toezicht en handhaving, of teams in de bedrijfsvoering.
“Er is altijd veel aandacht voor plannen en beleid maar de ODBN is van mening dat er veel meer aandacht zou moeten zijn voor de uitvoering van beleid. De ODBN is de uitvoeringsorganisatie die zorgt dat de energiebesparing bij bedrijven de aandacht krijgt die het verdient en zorgt tevens voor deskundige adviezen voor de procedures bij de opwek van energie.”
VNO-NCW Brabant-Zeeland
.png)
VNO-NCW is het lokale ondernemingsnetwerk van Brabant en Zeeland.
"VNO-NCW Brabant Zeeland is mede-ondertekenaar van het Klimaatakkoord en zet zich in lijn met de gemaakte afspraken in voor de energietransitie. Het accent ligt voor VNO-NCW Brabant Zeeland daarbij op de regionale afspraken in aanvulling op de landelijke afspraken die betrekking hebben op het bedrijfsleven. Via betrokkenheid bij de RES geeft de VNO NCW Brabant Zeeland daar inhoud aan.”
JongRES
Foto: Studio Johan Nieuwenhuize
JongRES zet zich in om de stem jongeren en jong werkenden mee te laten klinken in de Regionale Energiestrategieën.
“JongRES laat de stem van jongeren horen in de energietransitie. In de RES komen namelijk afspraken te staan over de toekomst, waar vooral de jongere generatie veel mee te maken gaat krijgen. Daarom is het voor JongRES belangrijk om jongeren nu al te betrekken bij belangrijke beslissingen.”
Rabobank Hart van de Meierij
.png)
Rabobank Hart van de Meierij is een coöperatieve bank uit Oost-Brabant.
“Samen met haar klanten, leden en partners versnelt de coöperatieve Rabobank de energietransitie: van investeren in duurzame energieprojecten, het helpen van bedrijven en particulieren bij het overstappen op hernieuwbare energiebronnen tot het adviseren van klanten over energiereductie in hun woning of bedrijf. Met hun branchekennis, financiële producten, netwerken en diensten ondersteunt de Rabobank energieoplossingen die goed zijn voor haar klanten, de maatschappij en de planeet.”