(1).png)
Afnameschaarste ontstaat als er meer vraag naar elektriciteit is dan dat er opgewekt wordt. Afnameschaarste kan ertoe leiden dat bedrijven of andere grootgebruikers niet kunnen uitbreiden of zelfs moeten sluiten. Op dit moment hebben we in de RES-regio Noordoost Brabant (nog) niet te maken met afnameschaarste, maar de vraag naar elektriciteit neemt sterk en snel toe. Dit kan in de toekomst leiden tot afnameschaarste.
Kleinverbruikers lopen geen risico
Het is belangrijk om te weten dat de regio Noordoost Brabant op dit moment nog niet te maken heeft met afnameschaarste. Maar het zit er wel aan te komen, omdat de vraag naar energie groeit. Hoe snel de vraag groeit, is lastig te voorspellen. Wanneer er in korte tijd een aantal grote aanvragen bij Enexis voor nieuwe elektriciteitsaansluitingen binnenkomen, kan het heel snel gaan. Wanneer er afnameschaarste is, worden gemeenten en de provincie hiervan minimaal 10 dagen van tevoren op de hoogte gesteld.
Dit kan vervolgens een enorme impact hebben. Grootverbruikers als hotels, fabrieken, winkels, industrieën, scholen en ziekenhuizen lopen dan het risico dat ze niet uit kunnen breiden of in het ergste geval zelfs moeten sluiten. Enexis wil ten alle tijden voorkomen dat afnameschaarste invloed heeft op kleinverbruikers, dus huishoudens en nieuwbouwwijken. Op dit moment lopen de aansluitingen van kleinverbruikers op het net dan ook geen risico. Enexis stelt dat woningen een groter maatschappelijk belang vertegenwoordigen dan bedrijven.
Structurele en tijdelijke oplossingen
Dé structurele oplossing voor afnameschaarste is een uitbreiding van het net. Enexis blijft het net dan ook uitbreiden om het probleem bij de bron op te lossen. Maar: dit is een oplossing die ook veel tijd kost. Daarom wordt er ook gewerkt aan creatieve en tijdelijke oplossingen, zoals congestiemanagement.
Congestiemanagement houdt in dat de netbeheerder, Enexis in dit geval, meer capaciteit verkoop dan dat er eigenlijk beschikbaar is. Vervolgens vraagt Enexis aan haar afnemers om gedrag te veranderen, aan de hand van een compensatiemechanisme. Aan particuliere consumenten wordt bijvoorbeeld gevraagd om de elektrische auto ’s nachts op te laden. In ruil daarvoor krijgen ze dan energie tegen een gereduceerd tarief. Op deze manier wordt de piekbelasting van het net als het ware over een langere tijd uitgesmeerd en de capaciteitsgrens niet bereikt.
Grootverbruikers, zoals bedrijven, kunnen verleid worden om op andere tijdstippen dan gebruikelijk energie te verbruiken, door bijvoorbeeld het koelproces ’s nachts plaats te laten vinden. Enexis vraagt dan aan bedrijven in hoeverre ze flexibel kunnen zijn in het energieverbruik en tegen welke prijs ze deze flexibiliteit beschikbaar willen stellen.
Deze flexibele oplossingen moeten wel binnen een juridisch kader vallen. Op dit moment zijn er geen juridische kaders die volledig geschikt zijn voor congestiemanagement. Op korte termijn worden er nieuwe kaders juridische kaders verwacht, die meer geschikt zijn om bijvoorbeeld het energieverbruik zo flexibel mogelijk in te zetten.
Afnameschaarste raakt verschillende domeinen
Ten slotte roept Enexis de deelnemers aan het webinar op om kennis en informatie met collega’s van andere domeinen te delen. Afnameschaarste gaat niet alleen over duurzaamheid, maar heeft ook impact op o.a. economische- en sociale zaken, omdat afnameschaarste invloed kan hebben op bijvoorbeeld bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Door informatie met elkaar te delen kunnen ook deze instellingen op tijd ingrijpen en mogelijk maatregelen nemen.
Bent u nieuwsgierig geworden naar het webinar en wilt u meer weten over afnameschaarste? Het hele webinar is hier terug te kijken. Meer informatie kunt u terugvinden in dit informatiepakket van Enexis.