Bestaande grootverbruikers kunnen vanaf die datum geen zwaardere aansluiting meer krijgen. Ook grootschalige zon- en windprojecten kunnen vanaf 9 juni niet langer op het netwerk worden aangesloten.
Hoe komt dit?
In de provincies Limburg en Brabant is de vraag naar elektriciteit sterk gestegen. Dit komt door een snelle toename van onder meer warmtepompen, laadpalen, nieuwe woningen, bedrijven en elektrificatie van de industrie. Hierdoor is de maximale capaciteit van het landelijk hoogspanningsnet van TenneT op een aantal plekken in Brabant en Limburg versneld bereikt.
Wat betekent dit?
Geen gevolgen voor bestaande en nieuwe woningen
Alleen grootverbruikers en grootschalige opwekkers kunnen geen zwaardere aansluiting meer op het elektriciteitsnet krijgen. Voor particulieren die zonnepanelen op hun dak willen leggen geldt dat ze de opgewekte zonnestroom gewoon kunnen blijven terug leveren aan het net. Ook heeft deze maatregel geen gevolgen voor nieuwbouwprojecten. Nieuwe woningen kunnen nog gewoon op het netwerk aangesloten worden.
Grote gevolgen voor (nieuwe) bedrijven
Bestaande bedrijven met een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère (‘grootverbruikers’) krijgen voorlopig geen extra of zwaardere aansluiting. Ook bedrijven die zich in Brabant willen vestigen en een grootverbruikersaansluiting nodig hebben, krijgen deze voorlopig niet. Uitzondering is een bedrijf dat zich vestigt in een bedrijfspand met een bestaande grootverbruikersaansluiting.
Grote gevolgen voor grootschalig opwek met zonne- en windenergie
Bedrijven die grootschalig zonnepanelen op hun dak willen leggen (circa 15 kWp of meer en een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère) en grootschalige initiatieven voor zon en wind krijgen voorlopig geen terugleveraansluiting. Uitzondering zijn de initiatiefnemers die vóór 9 juni hiervoor een aanvraag bij Enexis hebben gedaan.
Wat gebeurt er nu?
De komende jaren wordt hard gewerkt aan en fors geïnvesteerd in uitbreiding van het netwerk. Uiteindelijk zullen alle bedrijven die zich in Brabant en Limburg willen vestigen, alle zoninitiatieven en alle windmolens kunnen worden aangesloten. Het gaat er dus niet om de vraag óf deze projecten kunnen worden aangesloten, maar wanneer.
De minister voor Klimaat en Energie en de provincies Noord-Brabant en Limburg hebben Ben Voorhorst benoemd tot speciaal coördinator aanpak vol elektriciteitsnet Noord-Brabant en Limburg. Voorhorst was voorzitter van de systeemtafel van het Klimaatakkoord en tot 2021 operationeel directeur bij landelijk netbeheerder TenneT. Hij zal samenwerken met de netbeheerders, de provincies, gemeenten, bedrijfsleven en de Rijksoverheid om zo snel mogelijk meer ruimte op het elektriciteitsnet te creëren. Onder andere door te onderzoeken welke maatregelen versneld of vervroegd kunnen worden en hoe slimmer gebruikgemaakt kan worden van het elektriciteitsnet. Daarnaast gaan partijen aan de slag met het sneller uitbreiden van het elektriciteitsnet en aanpassing van regelgeving.
Dit is een bewerkte versie van een memo van de gemeente Den Bosch aan de gemeenteraad.