Met een goede opkomst van vertegenwoordigers van uiteenlopende fracties en de beide wethouders begon de raadsbijeenkomst met een kennisquiz. Na een aantal lastige vragen ging uiteindelijk wethouder in Boxtel Désiré van Laarhoven - van Abeelen er in de ovalen zaal met de winst vandoor. De raadsleden waren vanaf de start van de avond scherp: ‘De opwarming van de aarde is toch de aanleiding voor de RES en niet het Parijse Klimaatverdrag of het Nationaal Klimaatakkoord?’ aldus een gemeenteraadslid uit Sint Michielsgestel.
Onder de deelnemers waren zowel ervaren, als dit jaar begonnen raadsleden. Één deelnemer moest zelfs officieel nog geïnstalleerd worden. De meer dan twintig raadsleden namen onder andere kennis van de werking van de RES en vormden tijdens de avond een beeld van welke dilemma’s nog op hen af zullen gaan komen.
‘We staan samen voor een uitdaging, maar met de voedingsbodem zit het hier goed.’ Wethouder van Laarhoven – van Abeelen
In het interview met wethouders van Boxtel Désiré van Laarhoven – van Abeelen en Sam Goossens van Sint Michielsgestel zijn de bestuurders ambitieus en eensgezind: ‘Uitruilen is logisch omdat het landschap per gemeente verschilt en sommige gemeenten meer geschikt zijn voor windenergie dan andere’ besluiten ze. ‘We moeten wel de vergunningen voor 2025 verleend hebben, dus we moeten keihard aan de bak’ geeft wethouder Goossens aan.
Nog weinig aandacht voor energiebesparing
Michel Simons, projectleider RES Noordoost Brabant, lichtte de positie die Boxtel en Sint-Michielsgestel in verhouding tot andere gemeenten innemen binnen de RES-regio toe. Hij maakte duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. Ook wijst hij op het pakket aan opgaven die aan de RES raken, zoals klimaatadaptatie en het stikstofdossier. Daarnaast riep hij de zaal op om meer aandacht te besteden aan het thema energiebesparing, naast de focus op vormen van opwek van energie.
Uitruilen is niet over de schutting gooien
Aan het eind van de presentatie komt de discussie gelijk los. De meeste vragen waren inhoudelijk van aard. Veel raadsleden stonden stil bij manieren van participatie. Het belang daarvan staat bij veel fracties hoog in het vaandel. De eerste van twee stellingen, over het verschil in bijdrage tussen gemeenten, maakt veel los. ‘Pas wel op dat uitruilen niet over de schutting gooien wordt, je moet wel je best blijven doen om de afgesproken taakstelling te halen’ aldus een raadslid uit Boxtel.
‘De samenwerking en sfeer in de regio is goed, dat geeft vertrouwen dat het bespreekbaar is dat de ene gemeente wat meer doet dan de andere, we komen daar ook alleen samen uit’ aldus de beide wethouders. Robert Aerts, aanwezig namens Enexis, geeft tijdens het interactieve deel aan wat er op netbeheerders af zal komen: ‘Vergeet niet dat de netbeheerders de komende jaren de netcapaciteit moeten verdubbelen: dit is een gigantische opgave’.
Denk aan burgerpanels
Bij de borrel wordt uitvoerig nagepraat en verder gediscussieerd. De zorgen over participatie worden nogmaals geuit: ‘Verras ons als regio straks niet met een complete PlanMer die met minimale inspraak tot stand is gekomen. Ga op zoek naar nieuwe en betere vormen van het betrekken van inwoners, zoals bijvoorbeeld burgerpanels!’ Ook willen raadsleden zelf nauw betrokken zijn en blijven: ‘Betrek de raadsleden interactief en zet ze aan het denken over wat er moet gebeuren de komende tijd’. Dat was op 14 september in Boxtel zeker het geval.