De aankomende jaren staan in het teken van samen vaart maken in de uitvoering. Op energiebesparing is dit al zichtbaar, maar bij de warmteopgave zoeken de gemeenten in de regio elkaar ook steeds meer op. Wat is er in dit jaar zoal bereikt?
Ontwikkeling regionaal uitvoeringsplatform
Er is al langere tijd een regionaal energieloket waar inwoners terecht kunnen voor advies: Brabant woont slim. Dit gaan we uitbreiden met de ontwikkeling van een regionaal uitvoeringsplatform om grote groepen inwoners te helpen bij de verduurzaming van hun koopwoning. Denk daarbij aan hulpmiddelen die huiseigenaren inzicht geven in welke maatregelen verstandig zijn. En aan een concreet aanbod voor de uitvoering van die maatregelen. Naar verwachting start het regionaal uitvoeringsplatform in de loop van 2024.
Energiehulp
Het project Energiehulp loopt nu bijna een jaar en heeft inmiddels een groot aantal huishoudens geholpen. Doel van het project is om de energierekening van de meest kwetsbare huishoudens te verlagen. Hiervoor zetten we klusteams in die kleine energiebesparende maatregelen in huis aan brengen.
Maandelijks krijgen zo ongeveer 800 tot 1.000 huishoudens hulp en elk huishouden bespaart gemiddeld €434 op de jaarlijkse energierekening. In de regio Noordoost Brabant kunnen we hiermee circa 1,7 miljoen m3 aardgas besparen en 3.800 CO2 reductie bereiken.
Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Naast samenwerking op het gebied van energiebesparing, werken we binnen de RES NOB ook samen aan de warmtetransitie; de stap naar gasloos verwarmen. Omdat deze opgave groot en uitdagend is, heeft het Rijk een landelijk centrum opgericht voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ook is er subsidieregeling voor gemeenten in het leven geroepen: Nationaal Programma Lokake Warmtetransitie (NPLW). Het helpt gemeenten in de het verduurzamen van onder woningen (energiebesparing en duurzame warmte). Ook de RES NOB-gemeenten hebben hier een aanvraag voor ingediend.