Ambitie en koers toekomst
Op dit moment werken we binnen de RES NOB aan de voorbereiding van een ambitie- en koersdiscussie met het oog op de periode na 2030. De taken die de laatste tijd op de RES afkomen zijn flink toegenomen en passen niet goed meer bij de huidige werkorganisatie en manier van werken. De bestuurders gaan daarom in gesprek over de ambities die zij met de RES willen realiseren en wat dat betekent voor de taken, inzet en samenwerking. Besluitvorming over eventuele veranderingen zal altijd via de raden lopen.
Onlangs hebben we vanuit de RES NOB een zienswijze ingediend op de plannen van het Ministerie van Defensie. De krijgsmacht zoekt ruimte voor uitbreiding, maar dat knelt met de afgesproken plannen voor de RES. Vlieghoogtes en radarbeperkingen maken het op veel plekken lastiger om windenergie in de regio toe te passen. Met de provincie zijn we in overleg over de aanpassing die het Ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verlangt in de keuzevolgorde voor ‘zon op land’. Ook dat beïnvloedt de RES-opgave bij ons en elders in het land.
Meer in algemene zin overleggen we regelmatig in provinciaal verband op alle ontwikkelingen die op de RES afkomen.
Themabijeenkomst warmtewet
Op 29 februari heeft de gemeente Den Bosch voor de RES-partners een leerzame themabijeenkomst georganiseerd over de nieuwe warmtewetgeving die op stapel staat.
Er komen 2 nieuwe wetten voor de warmtetransitie (in 2050 van het aardgas af): de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Wet collectieve Warmte.
Ze geven de gemeenten meer instrumenten om collectieve warmtesystemen te ontwikkelen (waar, hoe en door wie), regelen dat warmtebedrijven voor meer dan 50% in handen komen van overheden, zoals gemeenten of provincies en beschermen mensen zo beter tegen hoge energiekosten. Tijdens de themabijeenkomst stonden vragen centraal zoals: “Wat betekent de warmtewet voor gemeenten, andere overheden en inwoners? En hoe verhoudt de opgave voor duurzame warmte zich tot die voor duurzame elektriciteit?”
Monitoring
Een verplichte taak voor de RES is het monitoren van de voortgang; elk jaar in mei/juni.
Die monitoring moet opnieuw aanbesteed worden. Op basis van een voorstel vanuit de werkgroep monitoring en het programmabureau heeft de stuurgroep gekozen voor inbesteding bij de gemeente Den Bosch. Dat zijn we nu aan het organiseren.