Monique Jansen, beleidsmedewerker energie gemeente 's-Hertogenbosch, tipt ons over het boekje de 'Bossche iconen van duurzaam wonen'. Dit boekje bevat verhalen van inwoners die hun huis hebben verduurzaamd. "Ik neem dit regelmatig mee naar bijvoorbeeld bewonersbijeenkomsten", vertelt Monique. 'We vertellen dit soort verhalen graag, want het helpt om onze klimaatneutrale ambitie te realiseren. De gemeente helpt woningeigenaren daarbij. Ook is er het energieloket brabantwoontslim.nl.'
Eén van de bewonersverhalen die Monique is bijgebleven is van Joost van der Biezen. Monique heeft hem ontmoet op één van de bewonersavonden die de gemeente organiseert. Monique wijst naar het verhaal van Joost op pagina 8.
Comfort en finaniële besparingen
Het huis had energielabel G. In de winter hield je het in de keuken alleen uit met een hele dikke trui aan. Boven was er alleen enkel glas, het dak was niet geïsoleerd en door de kruipruimten trok tocht de woonkamer in. Deze bewoners vinden het fijn dat ze bijdragen aan vermindering van de CO -uitstoot maar geven aan dat het comfort en de financiële besparingen doorslaggevend waren. De investering in de warmtepomp en de zonnepanelen is in vier jaar terugverdiend, zo hebben zij uitgerekend. Mede dankzij de subsidie van de gemeente 's-Hertogenbosch. En er is meer gedaan om het huis te verduurzamen, stap voor stap. De energierekening is nu iets meer dan 25 euro per maand!
Lees hier het verhaal van Joost van der Biezen en andere Bosche iconen over het verduurzamen van hun woning.