1. Bron
Klik hier voor de handreiking
2. Relevante bepaling:
“Financiële participatie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Rijksvastgoedbedrijf werken aan een aanpak ‘financiële participatie’ en de wijze waarop het Rijk hier in tenders mee om kan gaan. Hierbij is ook onderzocht welke juridische mogelijkheden er zijn. De conclusies zijn in lijn met de factsheet ‘Bevoegdheden overheden bij procesparticipatie en financiële participatie’, die het Nationaal Programma RES heeft opgesteld. In de pilotprojecten hanteren we als uitgangspunt dat er geen publiekrechtelijke bevoegdheid is om van een initiatiefnemer te eisen dat hij financiële participatie in een project aanbiedt en/ of realiseert. We volgen het advies om de kaders ten aanzien van financiële participatie vast te leggen in lokaal beleid.
In de projecten onderzoeken we hoe we kansen ten aanzien van financiële participatie privaatrechtelijk kunnen verzilveren. We bekijken op welke wijze deze beleidskaders een plek kunnen krijgen in de tender en gronduitgifte, rekening houdend met zowel de belangen van de gemeente en omgeving als die van de toekomstige exploitant.
In het project Zon langs de A7 zullen we hier de eerste ervaringen mee opdoen. Die ervaringen zullen we later toepassen in onder andere het project Twentse Duurzaamheidsroute A35, waar de uitdaging zit in de samenwerking tussen vijf gemeenten ten aanzien van het beleid met betrekking tot financiële participatie en de wijze waarop we dat een goede plek kunnen geven in de gronduitgifte.”
3. Algemeen
“Voor de productie van hernieuwbare elektriciteit werken we aan de realisatie van 35 TWh op land in 2030 via windmolens en zonnepanelen. Een zorgvuldige ruimtelijke inpassing en benutting van daken en gronden is daarbij cruciaal. Hiervoor stellen 30 regio’s zogenoemde Regionale Energiestrategieën (RES’en) op.
Het Rijk wil aan deze opgave een bijdrage leveren door eigen gronden en vastgoed daar waar mogelijk beschikbaar te stellen voor de opwekking van hernieuwbare energie. Bermen van snelwegen bieden bijvoorbeeld vaak mooie kansen om de opwek van zonne-energie te combineren met de huidige functie. Meervoudig ruimtegebruik is cruciaal in een land waar ruimte schaars is.
In het pilotprogramma ’Hernieuwbare energie op Rijkswaterstaatgronden’ onderzoeken we op 10
Rijkswaterstaatlocaties hoe we, met behoud van de primaire functie, de grond het beste beschikbaar kunnen stellen voor het opwekken van energie . Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland werken daarbij samen met andere overheden, bewoners, bedrijven en netbeheerders.
Deze brochure biedt een overzicht van de lessen die daarbij tot nu toe zijn opgedaan.”
4. Aanbevelingen voor verdere kennisneming
Bevoegdheden overheden bij proces- en financiële participatie - Regionale Energiestrategie (regionale-energiestrategie.nl)